Vehbi Hacıkadiroğlu'nun Vefatı


Türkiye'nin en büyük felsefecilerinden olan Alanyalı Vehbi Hacıkadiroğlu, İstanbul'daki evinde vefat etti. Hacıkadiroğlu'nun vefatı Alanya'da büyük üzüntü yarattıALTİD (Alanya Turistik İşletmeciler Derneği) eski Başkanı Hüseyin Hacıkadiroğlu'nun babası olan Vehbi Hacıkadiroğlu, bir süredir rahatsızdı. Yapay kalple yaşamını sürdürmekte olan 88 yaşındaki Hacıkadiroğlu'nun solunum yetmezliğine bağlı kalp krizi sonucu öldüğü öğrenildi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İTÜ'den (İstanbul Teknik Üniversitesi) sınıf arkadaşı olan Vehbi Hacıkadiroğlu, Demirel'le halen sürdürdükleri arkadaşlığıyla da tanınıyordu. Demirel, gördüğü her Alanyalı ile Hacıkadiroğlu'na selam yollardı. Mühendislik eğitimi almasına rağmen kendisini felsefeye adayan ve Türk felsefe tarihine geçmeyi başaran Vehbi Hacıkadiroğlu'nun yayınlanmış pek çok kitap, makale ve çevirileri var. Kitapları arasında Kavramlar Üzerine (1981), Bilginin Doğası ve Kaynakları Üzerine (1981) ve Algılama, Duyma ve Bilme (Derleme 1984), İnsan Felsefesi (2000), Kavramlar Üstüne (2003) ve Özgürlük Ahlakı (2002) bulunuyor. Bazı çevrelerce "Günümüz filozofu" olarak nitelendirilen Hacıkadiroğlu'nun kitapları İngilizce'ye çevrilmişti.


Hacıkadiroğlu, bugün İstanbul'da bulunan Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilecek. Yeni Alanya Ailesi olarak merhum Vehbi Hacıkadiroğlu'na Allah'tan rahmet, yakınlarına ve okurlarına başsağlığı dileriz.


VEHBİ HACIKADİROĞLU KİMDİR?

Vehbi Hacıkadiroğlu, 1919'da Alanya'da doğdu. Çok sayıda felsefe metni üretmiş ve bunlarla özellikle bilgi konusu başta olmak üzere birçok felsefi/kavramsal soruna dair kendine özgü felsefi açılımlar geliştirmiş bir felsefecidir. Yayımlanmış pek çok makale ve çevirileri de vardır. Vehbi Hacıkadiroğlu meslekten felsefeci değildir ve felsefeye geç bir yaşta başlamıştır, ancak bununla birlikte filozof ismini hak edecek şekilde felsefeyle ilgili olmuş ve felsefi metin üretmek anlamında en yetkin ve zengin isimlerin başında yer almıştır. Tamamen kişisel bir gayretle 1987 yılından itibaren çıkarmaya başladığı Felsefe Tartışmaları adlı felsefe dergisi ile Türkiye'de felsefenin kendisine alan bulmasına katkı sağlamış, uzun yıllar bu dergi aracılığıyla felsefecilerin buluşmasını, tartışmasını, düşünce alışverişini mümkün kılmıştır. Bu katkıları dolayısıyla Türkiye Felsefe Kurumu tarafından 1988 yılında ve Muğla Üniversitesi tarafından 2000 yılında onur plaketi verilmiştir. Doğan Özlem, Hayrettin Ökçesiz, Ahmet İnam, Kaan H. Ökten, Cemal Yıldırım ve Şükrü Argın gibi isimler tarafından derlenen "Vehbi Hacıkadiroğlu Armağanı: Felsefe Tartışmaları" adlı kitap onun düşünürlüğünü irdelemekte ve anmaktadır.2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Fahri Felsefe Doktorluğu unvanı aldı.


http://www.yenialanya.com, 22.1.2007

Comments

Popular posts from this blog

MİLETOSLU FİLOZOFLAR: THALES, ANAKSİMANDROS VE ANAKSİMENES

İoanna Kuçuradi filmi